Rothadó gyümölcsből gyümölcsbőr táskája is lehet!

rotterdam-fruit-leather-159c9

 

Hogyan lehet a piacon kidobott, rothadásnak induló gyümölcsöket hasznosítani, ha azok nem kerülnek a rászorulókhoz? Miként lehet újrahasznosítani gyümölcsöket a kreatív iparban? Egyáltalán lehet-e?
Tovább

A rossz és a jó műanyagok

palack2

 

Műanyag és műanyag között is lényeges különbségek vannak. Némelyek teljesen veszélytelenek, mások viszont az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazhatnak, és az ezekben tárolt élelmiszer elfogyasztásával egészségkárosító hatásoknak tehetjük ki magunkat. Utánanéztünk, melyek a biztonságos és melyek a problémás műanyagok.

Tovább

Megtörtént a bivalytelep műszaki átadása

images (1)

A napokban megtörtént a mezőtúri bivalytelep műszaki átadása, így a szükséges engedélyek beszerzését követően hamarosan tényleg érkezhetnek az első egyedek Olaszországból.

Tovább

Indulhat a bivalytelep építése Mezőtúron

agroinform_20140916112047_shutterstock_212222326

 

Néhány éven belül várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy kétszázötven-háromszáz egyed befogadására alkalmas istálló és egy sajtüzem.

Tovább

Pelletgyártó üzem létesült Mezőtúron

pellet55

Új üzem kezdte meg működését Mezőtúron nemrégiben. A pelletet gyártó cég egyelőre hat főt foglalkoztat, a későbbiekben azonban további fejlesztést terveznek.

Tovább

Miért helyi terméket?

SONY DSC

Helyi termék vásárlásával az életünk minden területét jobbá tehetjük. Egészségesebben élhetünk, környezetünk értékeit megőrizhetjük és hozzájárulhatunk lokális gazdaságunk növekedéséhez. A körforgás, ami létrejön a tudatos vásárlással számtalan pozitív hatással van a környezetünkre, a helyi gazdaságokra és az egészségünkre:

Tovább

Szelektív hulladékgyűjtés szabályai

SONY DSC

 

Szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas helyen szabaduljon meg a műanyag, az üveg, a papír és a szerves hulladéktól!

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy a különválogatott hulladék újrahasznosításra kerülhessen, így csökkentve a környezet terhelését.

Ehhez azonban kulcsfontosságú a szelektív gyűjtés szabályainak pontos betartása. A rendszer hibáját legtöbbször a különböző anyagfajták nem pontos szétválogatása okozza.

Tovább

Helyi élelmiszerekről általában

SONY DSC

Helyi Élelmiszer

Minden egyes forint, melyet egy távoli intenzív gazdaságban előállított élelmiszerre költünk, a környezetet a hazai termelőket, ezen keresztül a helyi gazdaságot, és a saját egészségünket veszélyezteti. Tovább

Globális klímaváltozás

K2

Népszerű téma, a Földön rajtunk kívül álló okok miatt mindig is volt, van és lesz klímaváltozás. (A klíma – magyarul éghajlat, tulajdonképpen az időjárási viszonyokat jelenti, hosszabb távon.) Adatsorok természetesen nem állnak rendelkezésre, de bizonyosan tudjuk, hogy Magyarországon pl. a XI. században (mondjuk Szt. László idején) általában enyhék voltak a telek, míg Mátyást csikorgó hidegben (a Duna jegén) választották királynak. Tovább

Meglátom és megveszem?

palack

Talán jártatok már ti is hasonlóképpen.

Bevásárló központ, pláza – nézem az árut: dizájnos a csomagolás, jó cuccnak tűnik.

Hogy szükségem van-e rá? Naná! Kell nekem! Megveszem. Otthon nézegetem. Tényleg kellett? Talán később jó lesz valamire. Egy ideig porosodik a szekrény alján, majd véletlenül a kezembe kerül. Minek ez? Fölösleges kacat. És már nagy ívben landol is a kukában. Legközelebb már listával megyek, előre megtervezem a vásárlást – végül is én tudom jobban, hogy mire van szükségem és nem azok, akik rá akarnak venni látványos csomagolással és mesés formatervezéssel  arra, hogy megvegyen ezt a szuper kedvezményes árú, meg azt kihagyhatatlan akciós terméket is. Tovább