Rothadó gyümölcsből gyümölcsbőr táskája is lehet!

rotterdam-fruit-leather-159c9

 

Hogyan lehet a piacon kidobott, rothadásnak induló gyümölcsöket hasznosítani, ha azok nem kerülnek a rászorulókhoz? Miként lehet újrahasznosítani gyümölcsöket a kreatív iparban? Egyáltalán lehet-e?
Tovább

A rossz és a jó műanyagok

palack2

 

Műanyag és műanyag között is lényeges különbségek vannak. Némelyek teljesen veszélytelenek, mások viszont az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazhatnak, és az ezekben tárolt élelmiszer elfogyasztásával egészségkárosító hatásoknak tehetjük ki magunkat. Utánanéztünk, melyek a biztonságos és melyek a problémás műanyagok.

Tovább

Országos értékekké válhatnak Mezőtúr kincsei

A Túri Fazekas Múzeum raktára kicsi

 

Akár az országos értéktárba is bekerülhetnek Mezőtúr különlegességei. A megyei értéktár bizottság nemrégiben újabb javaslatokat bírált el, ennek megfelelően felvették a megye értékei közé a mezőtúri földikutya populációt.

Tovább

Tudtad-e?

höszigetelés

 

Tudtad-e, hogy egy átlagos lakóház esetében megfelelő hőszigeteléssel 160 ezer forint megtakarítás érhető el éves szinten?

 

 

Tudtad-e, hogy…

  • lakásonként évente 40 ezer forintba kerül az utca fűtése?
  • a huzatos lakások nemkívánatos szellőzése akár 30%-kal is megnövelheti a lakás fűtési költségeit?
  • egy átlagos lakóház esetében megfelelő szigeteléssel 160 ezer forint megtakarítás érhető el éves szinten?

Tovább

Újra szabadlábon…

1086

Újra szabadlábon a mezőtúri földikutya

A földikutya fokozottan védett állatfajunk, korábban a Nagykunság területén is általánosan elterjedt volt, de sajnos a nagyüzemi monokultúrás, intenzív mezőgazdasági módszerek alkalmazásának köszönhetően korábbi élőhelyéről szinte mindenhonnan kipusztult. Ma már mindössze néhány helyen maradt fenn állománya e ritka emlősfajnak, így a mezőtúri megkerülése különösen nagy jelentőséggel bír.

Tovább

Környezetvédő tippek minden napra

SONY DSC

 

Szerencsére egyre jobban beférkőzik az emberek tudatába a környezetvédelem, egyre többen próbálnak környezettudatos életet élni, amely persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dolog könnyebbik végét fogja meg valaki. Viszont van néhány olyan hasznos tipp, amely segítségével egyszerűen, olcsón lehetünk környezetbarátok.

Tovább

Víz, víz, víz – érdekességek a vízről

4

 

A Víz = Élet

Az élőlények fennmaradása nem lehetséges víz nélkül. A rendelkezésünkre álló ivóvíz bolygónk vízkészletének 1 %-át sem éri el. Ezért mondjuk azt, hogy a tiszta víz Földünk egyik legértékesebb kincse.

Szervezetünk számára a legfontosabb alkotóelem. Az ember étel nélkül hetekig elélhet, de víz nélkül alig pár napig. Nem mindegy azonban, hogy milyen vizet iszunk. Mi sem természetesebb, minthogy annyi vizet iszol, amennyit csak akarsz. Ha teát, levest szeretnél főzni, egyszerűen csak kinyitod a vízcsapot.

Tovább

Álmagyar termékek helyett vedd a valóban magyart!

túró rudi

 

Ez a cikkünk bemutatja azokat a hazai termékeket, amelyeket az álmagyarok helyett ajánlunk figyelmetekbe. Ennél természetesen sokkal teljesebb összeállítást találtok a cikk alatti linkre kattintva a Veddamagyart Termékadatbázisában, amelyet most regisztráció nélkül is böngészhettek. Tovább

Mókás és komoly ötletek PET-palack újrahasznosítására

3.

A legtöbb PET-palack olyan vékony, hogy a benne lévő italt is alig lehet kitölteni, erre-arra horpad a műanyag. Ennek dacára döbbenetesen tartós: lebomlási ideje a természetben minimum 300 év. Körülnéztünk a neten, milyen tippeket találunk a hétköznapi újrafelhasználására. Tovább

A napnál világosabb?

tudtál róla nap

Ülsz a vízparton, szépen süt a Nap, élvezed a melegét, felfrissülésként olykor megmártózol a napsütötte, kellemes hőmérsékletű vízben. Jóleső, ahogy nedves bőröd szárítja a langyos fuvallat. Hideg üdítőt kortyolsz, közben üzenetet küldesza mobilodon, s talán eszedbe sem jut, hogy az az energia, amivel a telefonod működik, meg amivel az italodat hűtötték, jórészt a Napból származik. Csak közvetetten. Tovább