Országos értékekké válhatnak Mezőtúr kincsei

 

Akár az országos értéktárba is bekerülhetnek Mezőtúr különlegességei. A megyei értéktár bizottság nemrégiben újabb javaslatokat bírált el, ennek megfelelően felvették a megye értékei közé a mezőtúri földikutya populációt.

Emellett a Magyar Értéktárba is felvételre javasolta a bizottság Mezőtúr környékének holtág-rendszerét és a Hortobágy-Berettyó hármas zsilipet. Ez a két kuriózum tehát akár országos értékké is válhat hamarosan.

A közelmúltban a városi értéktárba is vettek fel helyi jellegzetességeket.

Badár Emlékszoba és Fazekas Alkotóház 3.

Ezek közé sorolhatjuk például Mezőtúr címerét, a város hagyományos településszerkezetét, a város iskoláit, műemlékeit és műemlék jellegű épületeit. Hivatalosan is értékké nyilvánították a nagy hagyományokkal rendelkező programokat, a Túri vásárt és az ArTúr Fesztivált, illetve az EastFest-et, a képzőművészeti alkotótelep (Takács-tanya) épületét, a Túri Fazekas Múzeumot és a Badár Emlékházat, illetve a Kun Zsigmond Néprajzi Gyűjteményt. A mezőtúri fazekasság egykori és mai kincsei, köztük a Badár-család munkássága természetes módon kertült be a helyi értéktárba, mint ahogy a helyi gasztronómia jellegzetességei és Mezőtúr bélyeges téglái. A megyei értéktárba most felvett különlegességeket is ekkor javasolták a mezőtúriak.

Forrás: http://www.szoljon.hu/Szólj hozzá!