Miért helyi terméket?

Helyi termék vásárlásával az életünk minden területét jobbá tehetjük. Egészségesebben élhetünk, környezetünk értékeit megőrizhetjük és hozzájárulhatunk lokális gazdaságunk növekedéséhez. A körforgás, ami létrejön a tudatos vásárlással számtalan pozitív hatással van a környezetünkre, a helyi gazdaságokra és az egészségünkre:

Ízesebb

A helyben termelt és értékesített élelmiszer íze jobb, hiszen nem kell nagy távolságokba szállítani, miközben a minősége jelentős mértékben csökkenne.

Táplálóbb

Betakarítás, előállítás után az alapanyagok gyorsan veszítenek tápértékükből, a helyi termékek gyors megvásárlásával és elfogyasztásával több tápanyaghoz jutunk.

paprika

Változatosabb

A nagy mezőgazdasági üzemek igyekeznek olyan élelmiszereket előállítani, amelyek egyforma méretűek, hasonló színűek és minőségűek, jól viselik a szállítást és a csomagolást. A kistermelők meghagyják a termények genetikai sokféleségét, rengeteg fajta terményt állítanak elő, amelyek nem csak szemet gyönyörködtetőek, de jóízűek is. A régebbi fajták, több száz vagy akár több ezer éves genetikai szerkezetét tartalmazza, amelyek a természetes szelekció során választódtak ki.

Energiatakarékosabb

Könnyű belátni, hogy azoknál a terméknél, amelyeket helyben állítanak elő és értékesítenek, nincs szállítás , így ennek a költségei az árban sem jelennek meg, valamint a környezetet sem terheljük és a fosszilis üzemanyagok használata is csökken.

Tisztább

A helyi élelmiszereknél jóval kevesebb csomagolóanyagot használnak, hiszen a gazdálkodótól egyenesen a fogyasztóhoz kerül és helyben marad a termék, nem kell a szállításhoz becsomagolni. Ha kevesebb a csomagolóanyag, kevesebb a szemét és tisztább a környezet.

Takarékosabb

A helyben vásárolt termékeknél a gazdáknak nincs szükségük kereskedőkre, közvetítőkre, akik értékesítik a portékáikat, így nem csak több pénz marad a gazda zsebében, de a vásárlók is kedvezőbb áron tudnak hozzájutni a termékekhez.

SONY DSC

Megbízhatóbb

A környékünkön élő gazdáktól való rendszeres vásárlás során, olyan bizalom tud kialakulni, amit egy nagykereskedelmi egységben sem tapasztalunk a termékekkel kapcsolatban, hiszen a helyi termék esetében pontosan tudjuk, hogy ki állította elő, sőt még azt is, hogy hogyan! A helyi termékek vásárlásának egyértelműen közösség építő ereje van.

Jövedelmezőbb

A helyi termékek vásárlásával a közvetlen környezetünk gazdaságát lendítjük fel, az adók helyben maradnak és a termék árából származó bevétel is a helyi közeg építésére fordítható, a helyi gazdaságba befektethető.

Természetesebb

A helyben előállított termékek megvásárlásával a táj képének a megőrzésében, a környezet megóvásában is nagy szerepet tudunk vállalni. A legelők, szántók nem változnak ugarrá, a gazdáknak megmarad a vásárlóközönségük.

SONY DSC

Van jövő

A fenntarthatóság égisze alatt, a helyi termékek vásárlásával biztosíthatjuk, hogy gyermekeink, unokáink is egészséges, természetes, a helyi genomnak megfelelő táplálékot vegyenek majd magukhoz, miközben hosszútávon biztosítják a lokális piac működését.

Forrás. http://www.helybenhagyjuk.hu/miert-helyi-termeketSzólj hozzá!